Testimonials

Go with the flow…..

Marieke langs deze weg wil ik je graag nogmaals bedanken. Shania en ik zijn weer in the flow! Voor mij was deze hele week een training van: ‘Go with the flow’, en wil het één ieder aanraden!
We zijn de zgn. trainingsweek begonnen met coaching. Daar tijdens kwamen mijn valkuilen/verbeterpunten naar voren.
Ik was zelf o.a. ietwat uit balans (te veel in mijn gedachten en te weinig in en vanuit mijn gevoel).
Om hiermee aan de slag te kunnen gaan, heeft Marieke een training met een fijne opbouw bedacht, waar ook veel aandacht was voor Shania haar fysieke verbeterpunten.
Het trainen bestond zowel uit rijden als werken aan de hand. Alle ingrediënten voor een succesvolle trainingsweek kwamen aan bod, zoals: aandacht voor paard en mens, inspanning, ontspanning, plezier, input, theorie, praktijk, verwerkingstijd, en duidelijke instructie.
Wij kunnen nu thuis eerst verder met al datgene wat we hebben geleerd. En ik kom later zeker weer terug voor een bijspijker- en opfrisdag.
Sytske Augustus 2017

Marieke,
Blij en dankbaar ben ik, wanneer ik denk aan de paard(rij)lessen die ik van jou heb gekregen en nog steeds krijg…
Ik moet er niet aan denken jou niet te zijn tegengekomen. Door jou ben ik samen met mijn paard eindelijk écht op pad gegaan. Een prachtig pad, vol geur en kleur en verrassingen.
Ik ben mijzelf tegengekomen in de ‘grote paardenspiegel’. Door jouw tussenkomst kon ik soms begrijpen wat mij werd gespiegeld. Van mijn troon ben ik graag afgestapt en nu hoef ik –eindelijk– niet meer perfect te zijn. Je liet mij mijn eigen weg zoeken terwijl je ondertussen waakte voor het welzijn van Wiske.
En dan natuurlijk niet te vergeten en ook heel belangrijk: de techniek. Elk detail, elke beweging, elke houding, elke spier. Wat ontzettend fijn dat je me daarmee kan helpen.
Leren volgen en tegelijkertijd ook leiden in alle onzekerheid is niet makkelijk. Als partners die elkaar aanvullen en samen zijn en werken zonder woorden, wat is het mooi als dát zo werkt tussen een mens en een paard.
Ik ben op die weg. En geniet er enorm van.

Blij en dankbaar,
Wiske en AnneMarie
Van stuiteren naar luisteren

Doel hebben en doel bereiken.
Al lange tijd was ik op zoek naar een instructrice die mij kon begeleiden met het klassiek opleiden van mijn jonge paard. Toen ik bij Marieke kwam was hij nog geheel groen en niet bepaald ‘braaf’ te noemen. Regelmatig stuiterde hij over het terrein met mij er ergens achteraan, liep hij mens en paard omver en maakte de omheining doelbewust kapot. Dankzij de goede lessen en begeleiding is hij van een jong spring-in-het-veld veranderd naar een goed opgevoed jong dressuurpaard met respect voor mens en dier. Hij loopt keurig zijn zijgangen aan de hand en vind het werken nu echt leuk geworden. Door Marieke is onze band vele malen sterker geworden en zal ik binnenkort veilig op hem kunnen rijden!
Judith

Dank je Marieke, je maakt dieren en mensen blij.
Ik kwam voor een cursus intensief met 1 paard en ben er nu nog steeds, met 2 paarden.
Doel was toen en is nog steeds de paarden fysiek en mentaal gezond en gelukkig houden.
Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet.
We hebben daar heel hard aan gewerkt en bergen aan energie in gestoken.
Maar met alle kunde en geduld van Marieke met mij en met de paarden, komen we steeds dichter bij dat doel!
De lessen zijn duidelijk en precies op maat en niveau waar ik en het paard, op dat moment aan toe zijn. Ik geniet er elke keer weer van, vooral als ik het hoe en waarom van bepaalde training oefeningen begrijp, dan lukt het en kun je er echt mee verder.
Mede door het coaching werk wat Marieke ook doet met Tashunka Coaching, is ze nog beter in staat aan te voelen hoe mens en dier er op dat moment aan toe zijn en welke blokkades eerst weggepoetst moeten worden om verder te kunnen.
Ik wil nog veel meer leren en begrijpen, omdat dat goed is voor de paarden en als die gelukkig zijn, wordt ik daar weer gelukkig van.
Hoe mooi kan het leven zijn!
Jenny de Beeld, sinds mei 2012 pension/lesklant bij Marieke Balans en Paard.

Weer een stapje dichter bij mijn doel.
Vanuit mijn verlangen ooit op een paard door de Drentse bossen en velden te kunnen rijden, ben ik een jaar geleden, op mijn 52e, begonnen met paardrijles in de vakanties. De afgelopen 2 weken ben ik in 9 dagelijkse lessen bij Marieke weer een stukje verder in de richting van mijn doel gekomen. Ik vind het geweldig hoe ze de stappen heel zorgvuldig opbouwt, zodat ik er met vertrouwen in mezelf en het paard elke les wat bij leer. Ze kijkt heel precies naar mijn lichaamshouding in relatie tot die van het paard en geeft daar op een positieve manier feedback over. En ook nog zo dat het behapbaar is. Want je kan natuurlijk niet alles tegelijk leren!  Ik heb het gevoel dat ik zo een hele goede basis leg. En heb er veel plezier in, al is het soms ook “hard werken”, op een lichte en vrolijke manier.  Dank je wel, Marieke! Paardrijden, wat een Kunst! Verslavend. Ik kijk al uit naar de volgende vakantielessen.
Annet, augustus 2014

 

De lessen van Marieke.
Door haar lessen heb ik een op hele andere manier leren werken met mijn paard . Ik was een ruiter die vaak op het paard zat en regelmatig niet begreep waarom mijn paard de oefeningen niet goed uitvoerde, waardoor de communicatie/ harmonie tussen paard en ruiter vaak zoek was. Maar door de lessen van Marieke hebben we die gevonden.

De lessen hebben ons dit opgeleverd:

– Betere Communicatie/harmonie tussen paard en ruiter
– Begrip/ geduld naar het paard toe
– Plezier
Maar het allerbelangrijkste doel is behaald: We zijn weer een echt duo geworden.
Maaike van Waart en Rebecca

 

Lessen van Marieke.
Ik heb Marieke leren kennen in september 2011 toen ik een revalidatiestal zocht voor mijn Trakehnermerrie, die na een ernstige beenblessure nog veel lichamelijk ongemak had in haar lijf en ook haar vertrouwen helemaal kwijt was. Marieke heeft van deze sensibele merrie weer een rijpaard weten te maken, dat plezier heeft in het werk. In deze tijd heb ik vele malen les gehad van Marieke. Zowel in grondwerk als onder de man. Mijn ervaring is dat Marieke in speelt op jouw niveau en ze geeft je vertrouwen in je kunnen. Ze legt heel duidelijk uit welke handelingen je moet verrichten en hoe je die moet uitvoeren. Marieke past zich aan aan de ruiter, die ze in de les heeft. Ze beschikt over een groot scala aan oefeningen. Rode draad is duidelijke uitleg, vertrouwen geven en enthousiaste aanmoediging. Hierdoor zijn haar lessen zeer leerzaam en effectief. Resultaat is dat je duidelijk communiceert met je paard. Ik heb bijzonder veel geleerd van Marieke en borduur daar nog steeds op voort. Mijn paard is inmiddels in zeer goede doen en altijd vrolijk.
Yvonne Grooten

 

Wat Een ervaring!
De coachsessies van Marieke heb ik als intens, confronterend , maar voornamelijk als een openbaring ervaren. Door te coachen met het paard als mede-coach heeft ze mij het onbeschrijfelijke gevoel, dat ik voor lange tijd bij mij droeg leren te begrijpen. Hierdoor kon ik het een plek geven en was de weg vrij naar het terug vinden van mijn eigen IK.
Dank je wel! Maaike van Waart

 

Barco.
Barco is een stoere Groninger ruin van 8 jaar met een stokmaat van ca. 1.68m. Ik ben geen jonge amazone en klein van stuk. Op zich vormen wij geen voor de hand liggende combinatie. Barco kwam net zadelmak als 4-jarige in 2010 in mijn bezit.

In september 2012 maakte ik met Barco de overstap naar het trainen volgens de methode van Balans en Paard. Ik was op zoek naar een trainingsmethode die verder ging dan de reguliere dressuurtraining en die vond ik bij Marieke in Wapserveen.

Barco en ik waren compleet vastgelopen in het werk. Ik was erg bang geworden en Barco had de leiding overgenomen. Het gevolg was dat ik in feite niets meer met hem durfde. Naar het land brengen was een crime en rijden werd een opgave. Aan de longe maakte hij er een feestje van wat mij zelfs een gescheurde spier in mijn bovenbeen opleverde.

Samen met Marieke hebben we er stapje voor stapje aan gewerkt om mijn zelfvertrouwen te herstellen en om van Barco een fijn en gehoorzaam paard te maken. Nu anderhalf jaar later rijd ik weer met heel veel plezier zonder spanning en in harmonie met mijn paard. Naast het rijden doen we handwerk en ik vind het iedere keer een kick om te ervaren hoe dat grote paard naast me met alleen een kaptoompje op braaf zijn oefeningen doet.

Ik ben afkomstig uit de reguliere dressuurwereld en heb bij Marieke kennis gemaakt met een andere benadering. Ook hier moet hard gewerkt worden maar het paard geeft aan welk werk en welk tempo nodig is. Er is veel aandacht voor ontspanning en impuls en op gegeven moment komt dan de houding vanzelf. De sfeer is altijd positief en we letten erop dat Barco niet overvraagd wordt. We maken gestaag vorderingen en hebben geen last van terugvallen of verzet. Ik heb vooral waardering voor de inzet van mijn paard en dat maakt de samenwerking natuurlijk veel leuker. Van een hoekig paard wordt Barco steeds mooier in zijn bespiering en ook zijn balans wordt beter.
Ik hoop nog lange tijd samen met Barco onder de inspirerende leiding van Marieke te kunnen trainen.
Marjolein Kramer

 

Afgelopen week mocht ik bij Balans en paard een coaching sessie ondergaan met een prachtige Andalusier. Zo bijzonder en zo duidelijk als een paard “meewerkt “met de coach. Ook mocht ik weer even de paarden bewonderen …. paarden die ik eerde al mocht behandelen met de raindrop technique maar waar ook prachtige andere boodschappen verhelderd werden voor de mensen die bij ze horen. De paarden zijn duidelijk aan het veranderen, op ieders unieke wijze … kleine stapjes maar zo waardevol.
En vanuit dat contact met de paarden is een mooi contact ontstaan, ik geniet er zo van !
Eliza

Yes, that was one of my fearlist!!!! Thanks to the lovely and solid horse Xanthos and ofcourse Marieke Herrebrugh (http://befreeandfit.nu/) who is really a very good and profound horsecoach!
Saskia